Strategieën voor het verwerken van informatie

Facebook
Twitter
LinkedIn

📝 Aantekeningen Maken en Notities Bewaren

Hoe werkt het? Het maken van aantekeningen en het bewaren van notities helpt je om belangrijke informatie vast te leggen en te organiseren voor later gebruik.

Stappen:

  1. Gebruik een notitie-app of een fysiek notitieboek om aantekeningen te maken terwijl je informatie verzamelt. Dit kan ook direct in een PDF-reader.
  2. Noteer belangrijke punten, citaten, en referenties. Voeg ook je eigen gedachtes toe terwijl je leest/luistert.
  3. Gebruik labels of tags om je notities te categoriseren.

Voorbeeld: tijdens het lezen van een proefschrift over het onderwijzen van informatievaardigheden markeerde ik belangrijke tekst, en voegde ik ook mijn eigen vragen en ideeën toe.


Cornell Notitiemethode

Hoe werkt het? Een systematische manier van notities maken die helpt bij het organiseren en later herzien van informatie.

Stappen:

 1. Verdeel je notitiepagina in drie secties: een smalle linkerkolom, een bredere rechterkolom en een klein gedeelte onderaan.
 2. Tijdens het lezen of luisteren, noteer hoofdideeën en kernpunten in de rechterkolom.
 3. Na het lezen, vat de kernpunten samen in de linkerkolom.
 4. Schrijf ten slotte een korte samenvatting van de hele pagina in het onderste gedeelte.

Voorbeeld:

Tijdens een lezing over klimaatverandering noteer je feiten en statistieken in de rechterkolom. Na de lezing vat je deze punten samen in de linkerkolom en schrijf je een algemene samenvatting onderaan.

bron: ThomasMore.be


Progressive Summarization

Hoe werkt het? Progressive Summarization is een term bedacht door Tiago Forte. Het is om informatie effectief te verwerken en te destilleren.
Hiermee kun je snel de kern van een idee bereiken en tegelijkertijd de context behouden. De stappen kun je in één keer uitvoeren of op losse momenten.
Hoe belangrijker de bron voor jouw doel op dit moment, hoe verder je zult distilleren. Dit doe je om de kern eruit te halenn en om ervoor te zorgen dat je op een later moment snel kan zien waarom je deze bron interessant vond.

Stappen:

 1. Initiële Import (Laag 1): Importeer inhoud die inzichtelijk, interessant of nuttig aanvoelt uit diverse bronnen zoals PDF’s, notitie-apps, e-mails, enz.
 2. Eerste Samenvatting (Laag 2): Vet de beste delen van de geïmporteerde passages aan, gericht op kernwoorden, -zinnen of -ideeën.
 3. Verdere Distillatie (Laag 3): Markeer de “beste van de beste” uit de vetgedrukte delen om echt unieke of waardevolle informatie te identificeren.
 4. Persoonlijke Samenvatting (Laag 4): Schrijf een informele samenvatting bovenaan de notitie, waarbij je de kernpunten van de vorige lagen in je eigen woorden samenvat.
 5. Remix (laag 5) Voor de meest waardevolle bronnen, voeg je eigen persoonlijkheid en creativiteit toe om ze te transformeren in iets nieuws.

Voorbeeld van een niveau 3 samenvatting, bron: https://www.siquanong.com/


Visuele Notities (Sketchnoting)

Wat is het?
Een methode waarbij je visuele elementen zoals symbolen, pijlen en tekeningen gebruikt om informatie vast te leggen en te organiseren.

Stappen:

 1. Terwijl je naar een video kijkt of naar een podcast luistert, maak je tekeningen of symbolen die de belangrijkste punten vertegenwoordigen.
 2. Gebruik pijlen of lijnen om relaties tussen ideeën aan te geven.
 3. Voeg korte trefwoorden of zinnen toe om de tekeningen te verduidelijken.

Voorbeeld:
Overzicht van verschillende opnamemogelijkheden voor podcasts in de vorm van een schetsnotitie.


Hitschler, M. (2016). Übersicht über verschiedene Aufnahme-Möglichkeiten für Podcasts in Form einer Sketchnote. Licentie: Creative Commons Attribution 4.0.


Stop-and-Jot

Wat is het?
Een techniek waarbij je regelmatig pauzeert tijdens het bekijken of luisteren om korte notities te maken.

Stappen:

 • Bekijk of luister naar een segment van de video of podcast.
 • Pauzeer en schrijf kort op wat je hebt geleerd of wat je opviel.
 • Herhaal dit proces totdat je klaar bent.

Voorbeeld:
Bij het luisteren naar een podcast over klimaatverandering, pauzeer je elke 5 minuten om de belangrijkste punten of interessante feiten op te schrijven.


Samenvattende Tijdlijn

Wat is het?
Een lineaire weergave van de belangrijkste punten of gebeurtenissen uit een video of podcast.

 • Stappen:
  Teken een horizontale lijn op een vel papier of digitaal document.
 • Terwijl je kijkt of luistert, markeer je belangrijke momenten of punten langs de lijn.
 • Schrijf een korte beschrijving of tekening boven elke markering.

Voorbeeld:
Bij het kijken naar een historische documentaire, markeer je belangrijke gebeurtenissen op de tijdlijn en voeg je datums en korte beschrijvingen toe.

 

 

1 Comment

 1. Pingback:cleocin antibiotics

Comments are closed.