Welke Strategieën Werden Gebruikt?
Tijdens het analyseren van hun aanpak ontdekten we maar liefst 49 verschillende strategieën, die verdeeld konden worden over drie fasen: informatie verwerken, informatie synthetiseren en een product creëren. Deze drie fasen helpen studenten om geselecteerde informatie te begrijpen, samenvoegen en uiteindelijk om te zetten in een bruikbaar eindproduct, zoals een website.
1. Informatie verwerken
In deze fase duiken studenten dieper in de informatie. Ze lezen teksten, evalueren kritisch of de informatie betrouwbaar is en passen het vervolgens aan voor hun eigen project. Studenten gebruikten strategieën zoals het hardop lezen van een tekst om het beter te begrijpen of het gebruik van AI-tools zoals ChatGPT om informatie samen te vatten of te vertalen.
2. Informatie synthetiseren
Nadat ze de informatie hebben verwerkt, is de volgende stap om verschillende stukken informatie te combineren. Dit kan door te vergelijken, de belangrijkste punten op een rij te zetten en de informatie te integreren met wat ze al wisten. Slechts een paar studenten deden dit echt actief door bijvoorbeeld de informatie uit meerdere bronnen uit hun hoofd samen te vatten.
3. Een product creëren
Ten slotte gebruiken studenten de samengevoegde informatie om hun eindproduct, zoals een website, te ontwerpen en te maken. Ze conceptualiseren het ontwerp, maken een schets van hoe de website eruit moet zien, en passen deze vervolgens aan. Dit proces omvat ook revisie, waarbij ze de taal en opmaak controleren.
Verschillende Aanpakken van Studenten
Interessant genoeg ontdekten we drie verschillende patronen in hoe studenten hun strategieën gebruikten:
Reproductief
Deze studenten kopieerden vaak direct informatie uit hun bronnen, zonder veel aanpassing. Ze volgden een sjabloon of bestaande opzet en maakten minimale wijzigingen aan het einde, zoals het controleren van de spelling.
Ordenend
Studenten in deze groep gingen iets verder door informatie te rangschikken en soms te herschrijven. Ze combineerden stukken informatie, maar voerden slechts beperkte integratie of verdieping uit.
Elaboratief
Dit waren de studenten die echt diep in de materie doken. Ze analyseerden de informatie, transformeerden deze en voerden uitgebreide revisies uit om een uniek, op maat gemaakt eindproduct te creëren.
Wat Betekent Dit voor Onderwijs?
Deze bevindingen bieden waardevolle inzichten voor docenten en opleiders. Het toont aan dat studenten verschillende strategieën hanteren, afhankelijk van hun ervaring met de taak en het onderwerp. Maar weinig studenten beschikten over strategieën voor het structureren en integreren van informatie. Door meer begeleiding te bieden in het structureren en integreren van informatie, kunnen we studenten helpen om meer complexe en diepgaande oplossingen te creëren voor informatieproblemen.
Wil je meer weten over deze resultaten en hoe ze kunnen worden toegepast in het onderwijs? Neem gerust contact met me op of lees het volledige artikel!