Artificial Intelligence en informatievaardigheden: wie heeft deze tekst geschreven?

Is jou iets opgevallen aan mijn vorige blog? Heb je het plaatje erbij goed bekeken? De blog was namelijk geschreven in samenwerking met het artificial intelligence platform https://beta.openai.com/. In deze blog geef ik je een kijkje achter de schermen van mijn vorige blog en laat ik je een aantal functies van GPT-3 zien
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Is jou iets opgevallen aan mijn vorige blog? Heb je het plaatje erbij goed bekeken? De blog was namelijk geschreven in samenwerking met het artificial intelligence platform https://beta.openai.com/. Via de openbare playground kun je stoeien met het gebruik van GPT-3, waarmee je verschillende natural language tasks kunt uitvoeren, zoals het (her)schrijven van teksten, een outline van een essay laten genereren of direct om informatie op te zoeken. GPT-3 baseert zich op verschillende bronnen, zoals het internet en boeken. In deze blog geef ik je een kijkje achter de schermen van mijn vorige blog en laat ik je een aantal functies van GPT-3 zien.

Een inhoudelijke vraag stellen

Voor mijn blog wilde ik weten wat nou precies het verschil was tussen metaliteracy en informatievaardigheden. Als ik dit in een zoekmachine intyp, kom ik alleen maar uit op websites die expliciet dit onderscheid hebben besproken. Dus vroeg ik het aan de GPT-3.

Een definitie opvragen

Je kunt ook direct naar de definitie van een term vragen, zoals ik hier voor metaliteracy heb gedaan.
In dit geval gaf de GPT-3 ook de bron van de definitie, zodat ik deze weer kon checken.

Je kunt natuurlijk ook meerdere definities opvragen, zodat je zelf een afweging kunt maken welke definitie je het meest passend vind, of om een beeld te krijgen van verschillende benaderingen.

Schrijf een outline voor een essay

Je kunt de Artificial Intelligence GPT-3 ook vragen om je te helpen met een outline voor een essay. Zorg wel dat je concreet genoeg bent in je onderwerp, zodat je ook echt nuttige output krijgt.

Schrijf een essay

Naast een outline kan de GPT-3 ook voor jou een heel essay schrijven. Natuurlijk kun je dit achteraf niet klakkeloos overnemen, maar het kan je wel op ideeën brengen:

Herschrijf een zin

Soms loop je tijdens het schrijven even vast met een bepaalde zin. Je kunt dan de GPT-3 vragen om de zin voor je te herschrijven.

Conclusie

De OpenAI GPT-3 playground biedt vele mogelijkheden voor eenieder die informatie wilt opzoeken, verwerken en verspreiden. Afhankelijk van hoe je de vraag stelt krijg je verschillende antwoorden. Om goed te kunnen werken met GPT-3 moet je dus leren hoe je de juiste vragen stelt en hoe je omgaat met de verkregen antwoorden. Het is heel anders dan zoeken met een zoekmachine, omdat je in ‘natuurlijke taal’ kunt zoeken en dus geen zoekwoorden hoeft te verzinnen. Uiteindelijk maak je er zelf je eigen tekst van en blijft het belangrijk te verwijzen naar de oorspronkelijke bronnen.